Kachel uitgerust met 5E

Verticale (Section A-A) en horizontale (Section B-B) doorsnede van de 5E module.

WERKWIJZE

Hoe werkt de 5E module?

Speksteenkachels, leemkachels, tegelkachels en andere warmteaccumulerende kachels bestaan uit en binnenkachel en een buitenkachel. De hete rookgassen die opstijgen bij verbranding leggen vanaf de verbrandingskamer eerst een weg af voordat ze naar de schoorsteen worden gevoerd. Dat wordt het tegenstroomprincipe genoemd. Via kanalen worden de hete gassen naar beneden gevoerd, waarna ze uiteindelijk via de schoorsteen naar buiten gaan. Onderweg brengen ze de warmte over naar de buitenkachel, die daarmee de ruimte verwarmt.

Sturen met keuzeklep

Wanneer de 5E Hout CV aan de kachel is gekoppeld kan een keuze worden gemaakt tussen het verwarmen van de ruimte of van de warmtewisselaar. In de kachel komt een keuzeklep, die de rookgassen door de kanalen van de kachel stuurt of door de kanalen van de warmtewisselaar. De wisselaar maakt dan alleen water warm als dit gewenst is.

Warmwatervoorraad op peil

Indien de warmtewisselaar is aangesloten op een reservoir zoals een boiler wordt volautomatisch de warmwatervoorraad op temperatuur gehouden. De warmtewisselaar gaat werken zodra een temperatuurverschil met de boiler en de kachel wordt geconstateerd. Is de boiler op temperatuur dan stopt de wisselaar automatisch en schakelt over op het verwarmen van de kachel. De keuzeklep regelt dat de rookgassen niet meer door de kanalen van de wisselaar worden gevoerd maar via de kanalen van de kachel baar de schoorsteen worden geleid.

Zomer en winter

Ook in de zomer, wanneer de kachel niet voor warmte hoeft te zorgen, kan worden gezorgd voor warm water. De hete rookgassen gaan direct vanaf de binnenkachel naar de warmtewisselaar. De kanalen van de kachel worden niet verwarmd en de kachel zal nauwelijks warmte afgeven aan de omgeving. Bij de 5E Hout CV wordt een besturingskastje geplaatst met start- en stopknop en een display waarop onder meer informatie over de temperatuur van de kachel, van het voorraadvat en wanneer de pomp draait.

Combinatie met zonne-energie

Een ideale combinatie voor een zo duurzaam mogelijke opstelling is het koppelen van een warmteaccumulerende kachel met de 5E Hout CV en een boiler op zonne-energie. In de wintermaanden zorgt de houtkachel voor warm water, in de zomermaanden wordt gebruik gemaakt van de zon. Zo heb je het hele jaar door ecologisch verantwoord warm water en ben je steeds minder afhankelijk van externe energieleveranciers.

© Copyright 2011-2012 EnergiekProduct.nl
www.5-E.nl is een product van EnergiekProduct
Design by IforDesign.nl